Formatges Muntanyola continua acumulant premis, ara pel Vell Reserva de cabra al Gourmet Quesos de Madrid

 

El formatge Vell Reserva de cabra, de Formatges Muntanyola, que elaborem a la finca Urpina, a Sant Salvador de Guardiola, ha rebut el tercer premi en la categoria de formatge curat de cabra, en un dels principals  certàmens de formatges d’autor de l’estat espanyol, el Gourmet Quesos, que s’ha celebrat aquest mes d’abril a Madrid.

El jurat ha considerat el Vell Reserva de Formatges Muntanyola entre els millors de la seva categoria en la tretzena edició d’aquest concurs, en el que s’han presentat més de vuit-cents formatges. Amb aquest nou guardó, Formatges Muntanyola ja compta amb un important palmarès, amb premis als principals certàmens internacionals, estatals i nacionals, i ha estat guardonada en més d’una ocasió al Gourmet Quesos.

Per a l’elaboració del Vell Reserva de cabra, l’obrador de Formatges Muntanyola segueix un mètode  artesanal de molta tradició, amb llet pasteuritzada de les cabres de la pròpia granja. Té una llarga maduració,  amb una escorça rústica i florida que li aporta un aroma subtil. Aquesta escorça natural és fina i llisa, i li dona una personalitat i rusticitat que es pot reconèixer en cada peça.  Al final del procés s’obté un formatge trencadís que, al paladar, ofereix notes de fruits secs, fulles seques i humides, i amb un lleuger punt de dolçor, com a resultat final de la seva lenta curació.

Formatges Muntanyola elabora varietats de formatge artesà amb 4 varietats de llet: cabra (de ramat propi), búfala, vaca i ovella, des de la finca Urpina, a Sant Salvador de Guardiola, on la fundació AMPANS hi desenvolupa un projecte sociolaboral que dona feina i acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual. Dotze persones treballen actualment a la formatgeria que AMPANS va posar en marxa el 2015 a la finca Urpina, on també hi cultiva les vinyes amb les que elabora els vins que porten el mateix nom de la finca.