Actualment ocupem a 12 persones, amb una plantilla formada majoritàriament per persones en situació de discapacitat, i mirem el futur havent consolidat la seva identitat: les persones i el territori.
El rumb de la trajectòria de Formatges Muntanyola canvia radicalment quan AMPANS agafa el relleu dels fundadors i transforma la marca en una formatgeria que donarà feina a persones en situació de discapacitat intel·lectual, física i en risc d’exclusió.
Tot un repte per a una entitat que fins aleshores no tenia experiència en el sector de l’alimentació.
L’emprenedoria és un dels trets característics d’AMPANS que treballa acompanyant persones amb discapacitat intel·lectual des del 1965. Així, abans d’emprendre la formatgeria, ja havia posat en marxa un restaurant, el Canonge, i els vins Urpina, que tenen origen a la mateixa finca on elabora els Formatges Muntanyola.
“La nostra motivació és crear ocupació digna entre persones en situació de discapacitat, malaltia mental i en risc d’exclusió, apostant per projectes que generin llocs de treball.
L’elaboració artesanal de la formatgeria ens permetia avançar en el nostre objectiu i disposàvem d’una finca, fruit d’una donació, que ens permetia créixer i generar oportunitats per a la inclusió sociolaboral d’aquestes persones” diu Toni Espinal, director general de la fundació AMPANS.
La donació de la finca Urpina, a Sant Salvador de Guardiola, obria a AMPANS tot un nou ventall d’oportunitats laborals en sectors com l’agricultura, amb la vinya, la ramaderia, amb la granja de cabres, i la producció alimentària artesanal, amb la formatgeria. AMPANS, que té un model d’emprenedoria que es fonamenta en anar de la mà dels millors, decideix seguir el relleu als fundadors de Muntanyola, un projecte familiar amb una trajectòria de 20 anys i plena de reconeixements. El llistó que assumeix AMPANS és alt.
Calia mantenir la qualitat del producte, el prestigi de la marca, la confiança dels clients, amb una nova motivació al darrera, les persones amb discapacitat.
El 2014, AMPANS s’integra a l’equip de Muntanyola i aprèn els processos, l’ofici. Un any després comença la producció dels Formatges Muntanyola a la finca Urpina, de Sant Salvador de Guardiola, al Bages.
AMPANS fa un balanç molt positiu del projecte. Ha après un nou ofici, ha consolidat l’equip i els llocs de treball. Tenia per davant els reptes d’explicar el relleu de marca, mantenir la confiança dels clients, arrelar el projecte al territori (el Bages) i mantenir els estàndards de qualitat i prestigi assolits pels fundadors.
Mantenint escrupolosament les receptes originals, AMPANS es planteja un creixement de producció en els propers tres anys per assegurar la sostenibilitat del projecte i l’ampliació de mercat.
La formatgeria va començar amb una plantilla amb el 50 per cent de persones en situació de discapacitat, i ara és majoritària. Dotze llocs de treball que es completen amb el personal que es cuida de la granja i la finca.
Una de les persones a qui més ha canviat la vida la formatgeria és al Salvador Vila. És nascut a la finca. Els seus pares van fer donació a AMPANS.
Per ell la formatgeria és part de la seva vida. Li ha permès créixer professionalment i personalment, tenir una activitat que el manté actiu.
“Estic content de treballar aquí. M’agrada llevar-me i tenir una responsabilitat. Els companys són importants per mi”, diu el Joan que treballa a la formatgeria des dels inicis.
Pot estar content, al llarg d’aquests 6 anys ha contribuït a mantenir el prestigi dels Formatges Muntanyola amb la consecució de nombrosos premis, entre els quals quatre Wolrd Cheese Awards, un Gourmet Quesos i un Làctium Vic, tres dels principals certàmens que s’organitzen arreu del món i al nostre país.
El manteniment d’aquests premis reconeixen la qualitat i la forma de treballar de Formatges Muntanyola, que té encara un tret més que la diferencia i és que les seves instal·lacions li permeten treballar amb 4 varietats de llet, malgrat la complexitat que representa; cabra (amb granja pròpia), vaca, búfala i ovella.
Amb 14 referències al mercat, ven a tot Catalunya, en algunes zones de l’estat i exporta a la Unió Europea i als Estats units.
Compromís amb el medi ambient.
Vetllar per l’entorn és una condició indissociable de la forma de fer d’AMPANS. Ja des dels inicis, l’entitat s’ha implicat en el respecte pel medi ambient, i busca la manera de ser el més autosuficient i sostenible possible, amb algunes passes importants com ara la instal·lació d’una caldera de biomassa que s’abasteix del propi bosc i subministra l’energia a la formatgeria i granja.
També està treballant en processos innovadors pel reaprofitament del xerigot que és el rebuig del quall de la llet, alhora que treballa per assolir envasats respectuosos i sostenibles pel medi ambient.
El seu ramat de cabres pastura a camp obert per mantenir i desbrossar els matolls de la finca, amb certificació ecològica.
Mirant al futur.
Després d’un lustre i una pandèmia pel mig, en què no es va aturar la producció, formatges Muntanyola és un projecte consolidat tan internament com externament.
És dins d’aquest balanç de consolidació, que es planteja una actualització de la imatge per acostar la marca a la seva identitat: un projecte artesanal i social.
“La renovació de la identitat visual ha estat una oportunitat per tornar a la nostra essència, el valor de la nostra missió, les persones. Les noves etiquetes se centren en allò que ens fa autèntics: l’elaboració artesanal i sense pressa, el respecte pel territori i el compromís amb les persones.
Per sobre de tot, som un projecte amb valor social, que crea oportunitats per a les persones a qui acompanyem”, explica el director d’AMPANS, Toni Espinal.